Le scaphandre et le papillon

Autor: Jean-Dominique Bauby

Simplu, natural, neinvaziv. Toate astea îţi vin în cap în momentul în care citeşti cartea. Pentru întrebarea “Ce ai face dacă ai rămâne fără cuvinte, gesturi, umanitate manifestabilă?”, răspunsul ar fi probabil “aş prefera să mor”. Perspectiva se schimbă după ce citiţi cartea.

Jean-Dominique Bauby a suferit un atac cerebral care a degenerat în ceea ce se numeşte “locked-in syndrome” manifestat prin imposibilitatea de a comunica într-un mod inteligibil (până atunci) în ciuda faptului că era perfect conştient şi intelectual capabil. Cu toate acestea, cartea de care vă povestesc a fost scrisă în perioada de boală, pe baza unui alfabet eficientizat în raport cu frecvenţa literelor şi prin intermediul unei persone care notează litera “clipită”.

Cu toate acestea, nu modalitatea de scriere e cea care frapează, ci liniştea, naturaleţea şi motivul. Nimic siropos, doar visare şi amintiri. Tot ceea ce e mărunt, insignfiant pentru un om prins în reţeaua socială, tot ce uităm să observăm devine eveniment. Senzorialul devine psihologic, detaliul devine canal de comunicaţie. Doar timpul trece la fel, măsura palpabilă e rescalată în pagini “clipite” pe zi iar clipa nu e decât o sumă de clipiri.

Când am citit cartea asta am avut impresia de viaţă epurată. Suprema tăcere e tradusă prin strigăt, frustrarea prin lacrimi, neputinţa prin imaginaţie, totul e ca o erupţie aparent mocnită. Cu toate astea, nimic nu e în plus, fiecare literă are un rost, şi nu în sensul de truism.

O carte pe care o recomand călduros pentru finețea scriiturii, pentru delicatețea ideilor, pentru a salva măcar câtiva din fluturii care vor fi să moară.

P.S. Cartea a fost ecranizată într-un mod destul de reușit.

~ by faruck on 12 September 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: